Ga naar de inhoud
Blauwlichtbrillen - Is er Wetenschappelijk Bewijs dat Ze Werken? Blauwlichtbrillen - Is er Wetenschappelijk Bewijs dat Ze Werken?

Blauwlichtbrillen - Is er Wetenschappelijk Bewijs dat Ze Werken?

Heb je je ooit zorgen gemaakt over de impact van digitale schermen op je ogen? Zo ja, dan heb je waarschijnlijk al gehoord van 'blauw licht', wat je zoektocht naar oogbescherming heeft aangewakkerd. De toenemende populariteit van blauwlichtbrillen, die beweren je ogen te beschermen tegen mogelijke schade, roept de vraag op - werken blauwlichtbrillen? Laten we eens duiken in de wetenschap achter blauwlichtbrillen om hun werkelijke effectiviteit te ontdekken.

Wat is Blauw Licht? Zonlicht bestaat uit verschillende soorten gekleurd licht, waaronder rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet, elk met verschillende golflengten en energieniveaus. Wanneer deze reeks gekleurde lichtstralen wordt gecombineerd, ontstaat wat we kennen als 'wit licht' of zonlicht.

Blauw licht is een van de kleuren in het spectrum. Het heeft een korte golflengte en hoge energieniveaus. Talrijke lichtbronnen zenden blauw licht uit, waarbij de zon de belangrijkste bijdrage levert aan onze blootstelling. Er bestaan echter ook veel kunstmatige bronnen, en blauw licht heeft aandacht gekregen vanwege de associatie met digitale schermen. Computers, tablets, smartphones en andere digitale schermen zenden blauw licht uit. De hoeveelheid tijd die wordt besteed aan het gebruik van deze apparaten en hun nabijheid tot onze ogen heeft echter geleid tot bezorgdheid over de mogelijke langetermijneffecten van blauw licht op de gezondheid van de ogen.

Wetenschappelijk Bewijs voor Blauwlichtbrillen Ten eerste is blauw licht gekoppeld aan ons circadiaanse ritme omdat het de melatonineproductie beïnvloedt, het hormoon dat slaap-waakcycli reguleert. Blootstelling aan blauw licht, vooral 's avonds, kan de melatonineproductie onderdrukken, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen en onze natuurlijke slaappatronen worden verstoord. Ten tweede heeft blauw licht een korte golflengte; het dringt snel door in de ogen, waardoor bijna alle blauwe lichtstralen door het hoornvlies en de lens naar het netvlies (de bekleding aan de achterkant van het oog) kunnen gaan. Hoewel er beperkt onderzoek is, suggereren sommige experts dat overmatige blootstelling aan blauw licht de lichtgevoelige cellen van het netvlies kan beschadigen. Een dierstudie heeft ook ontdekt dat blauw licht fototoxische netvliesschade kan veroorzaken.

Wat zijn Blauwlichtbrillen? Blauwlichtbrillen, ook wel blauwlichtblokkerende brillen of computerbrillen genoemd, hebben lenzen die speciaal zijn ontworpen om de hoeveelheid blauw licht die het oog bereikt te verminderen. Deze lenzen filteren blauwe lichtstralen, waardoor ze niet in het oog kunnen komen en mogelijk schade kunnen veroorzaken.

Wat is het Wetenschappelijk Bewijs over de Schadelijkheid van Blauw Licht? Onderzoek naar blauwlichtbrillen begon in 1998, toen het verband tussen blauw licht en hersenactiviteit voor het eerst werd ontdekt. Wetenschappers ontdekten nieuwe fotoreceptoren in het netvlies, retinale ganglioncellen (RGC's) genaamd, die gevoelig zijn voor blauw licht en rechtstreeks met de hersenen communiceren. Sindsdien zijn er meerdere studies uitgevoerd en is het effect van blauw licht op ons lichaam ontdekt. Een studie gepubliceerd in het Journal of Biological Rhythms in 2005 bespreekt hoe entrainment een fundamentele eigenschap is van circadiaanse systemen die de interne klok synchroniseert met de periode van de entrainerende stimuli. Het handhaven van een geschikte relatie tussen het circadiaanse systeem, de timing van slaap en waakzaamheid, en de omgevingstijd is cruciaal om de waakzaamheid gedurende de dag en de geconsolideerde slaap 's nachts te behouden. Dit werd later bevestigd in de studie uit 2014 over "Indoor and Built Environment." Een studie gepubliceerd in het Health Promotion Journal of Australia in 2007 toonde aan dat zelfs enkele tientallen seconden blootstelling aan licht onmiddellijke en significante golflengte-afhankelijke veranderingen in hersenactiviteit kunnen veroorzaken. Daarnaast suggereert een studie gepubliceerd in PLOS One in 2010 dat de vooruitgang in licht en gezondheid in de afgelopen jaren de belangrijkste lichtgeïnduceerde innovatie is sinds de uitvinding van de gloeilamp. Verder toont een studie gepubliceerd in Life Sciences in 2011 aan dat blootstelling aan licht met een kortere golflengte de voortdurende niet-visuele cognitieve activiteit in subcorticale en corticale hersengebieden verhoogt. Een andere studie gepubliceerd in Chronobiology International in 2017 toont aan dat blootstelling aan kunstlicht 's nachts (ALAN) kan leiden tot circadiaanse verstoring die schadelijk is voor de gezondheid. Bovendien merkt de studie op dat het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) ploegenarbeid heeft geclassificeerd als een waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens vanwege de circadiaanse desorganisatie. Een recente studie gepubliceerd in PLOS Biology in 2022 suggereert dat blootstelling aan ooglicht verschillende aspecten van de menselijke fysiologie en gedrag beïnvloedt, waaronder circadiaanse ritmes, slaap en alertheid. Dit bevestigt de studie uit 2010 van het Journal of Biological Rhythms over hetzelfde onderwerp. Ten slotte vond een studie gepubliceerd in Science Daily in 2022 dat zelfs zeer lage intensiteiten van blootstelling aan licht voor het slapengaan de productie van het slaapbevorderende hormoon melatonine aanzienlijk kunnen verminderen, waardoor de slaap wordt verstoord. De studie suggereert dat jonge kinderen zeer vatbaar zijn voor de fysiologische effecten van licht 's nachts, en dat sommigen gevoeliger zijn dan anderen.

Wetenschappelijk Bewijs voor Blauwlichtbrillen en Oogziekten Meerdere studies hebben ook de potentiële nadelige effecten van blauw licht op de gezondheid van de ogen onderzocht. Een studie gepubliceerd in het International Journal of Ophthalmology in 2018 suggereert dat hoog-energetisch blauw licht ooglichtschade kan veroorzaken, wat leidt tot ziekten zoals droge ogen, staar en leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Een andere studie gepubliceerd in Free Radical Biology and Medicine in 2015 vond dat de blauwe component van LED's de belangrijkste oorzaak is van netvliesschade. Bovendien zijn er studies gepubliceerd in de tijdschriften Free Radical Biology and Medicine, PLOS One en Cell Death Discovery over het negatieve effect van blauw licht op het netvlies.

Wat is het Wetenschappelijk Bewijs tegen Blauwlichtbrillen? Een Google-zoekopdracht naar 'wetenschappelijk bewijs blauwlichtblokkerende brillen' zal topresultaten opleveren die zeggen dat er geen wetenschappelijk bewezen voordeel is van het dragen van blauwlichtblokkerende brillen voor je ooggezondheid. Laten we dit eens nader bekijken om te zien wat ze zeggen. Ten eerste twijfelen deze bronnen niet aan de effecten van blauw licht zelf - dat blijft onbetwist. Wat wordt besproken is; is er voldoende wetenschappelijk bewijs dat blauwlichtbrillen de problemen van blauw licht voorkomen? Laten we eens kijken naar de studies waarnaar ze verwijzen. Sommige hiervan moeten de juiste factoren meten. Een studie bijvoorbeeld, waarnaar vaak wordt verwezen door de National Library of Medicine, vond geen meetbare UVA- of UVB-straling van computerschermen. Het concludeert dus dat de hoeveelheid licht die van een computer komt nooit is aangetoond dat het een oogziekte veroorzaakt. UVA en UVB zijn hier echter niet de boosdoeners. Blauwlichtbrillen zijn gericht op het zichtbare deel van het spectrum. Er is één systematische studie die gewicht in de schaal legt. Deze systematische studie uit 2017 zegt bijvoorbeeld dat er een 'gebrek is aan hoogwaardig bewijs om het gebruik van BB-brillenglazen voor de algemene bevolking te ondersteunen'. Deze studie zegt dat het bewijs niet voldoende is om blauwlichtbrillen als regel aan de bevolking voor te schrijven. Houd er rekening mee dat de studie de voordelen van de brillen niet ontkent; alleen dat het onderzoek niet voldoende is voor de overheid en opticiens om ze als standaard voor te schrijven.


Belangrijkste Conclusie: Blauwlichtbrillen Helpen, Maar Zorgen voor de Gezondheid van de Ogen Blijft Cruciaal Een belangrijke zorg bij blauwlichtbrillen is dat mensen die ze gebruiken aannemen dat ze immuun zijn voor schermen en hun schermtijd verhogen. We zeggen dat het hoe dan ook essentieel is om gezonde schermgewoonten te beoefenen. Blauwlichtbrillen betekenen niet dat je urenlang voor schermen zit.

Ten tweede, zoals met alles wat met gezondheid te maken heeft, is het noodzakelijk om onderzoek te doen voordat je een product gebruikt. Als het gaat om blauwlichtbrillen, zijn ze niet allemaal gelijk gemaakt. Veel fabrikanten beweren dat hun brillen 'blauwblokkers' zijn, terwijl de lenzen niet de juiste golflengten van blauw licht filteren. Elke bril van BlockBlueLight wordt ondersteund door wetenschap en individueel getest in een laboratorium om te presteren. Daarom voelen onze klanten een verschil met onze brillen, wat ze niet voelden met namaakparen.

Ten slotte ben je misschien overweldigd door de verschillende kleuren en soorten (computer-, gaming-, slaapbrillen) op de markt. Raadpleeg onze lenskleurengids om de wetenschap achter elk lenstype te leren, hoe ze werken en de juiste voor jou te vinden.

Back to top